Schijnzwangerschap bij Sam

schijnzwanger

Sinds gisteren is onze Aussie Sam onrustig. Ze piept veel, eet slecht, wil niet alleen zijn en sleept voorwerpen mee alsof het haar pups zijn. Ze kijkt ons aan met een blik die we inmiddels herkennen: het is weer zover — Sam is schijnzwanger.

Het is niet de eerste keer dat dit gebeurt. Na haar vorige loopsheden zagen we ook al symptomen, maar deze keer lijkt het haar wat zwaarder te vallen. Ze is gespannen, slaapt onrustig en zoekt constant onze nabijheid. De hormonale rollercoaster is duidelijk in volle gang.

Wat is schijnzwangerschap?

Schijnzwangerschap, of schijndracht, is een veelvoorkomende hormonale reactie bij niet-gesteriliseerde teefjes. Meestal treedt het op zes tot twaalf weken na de loopsheid. Door veranderingen in de hormoonhuishouding ‘denkt’ het lichaam van de hond dat ze drachtig is (of was), met alle fysieke en gedragsmatige symptomen van dien.

In de natuur heeft dit een functie: ook niet-drachtige teefjes in een roedel kunnen hierdoor melk produceren en moederinstinct tonen, zodat ze kunnen helpen bij het verzorgen van de pups van de leidster. Heel erg handig van de natuur maar in onze huidige samenleving levert het vooral verwarring en ongemak op — voor zowel hond als baasje.

Wat zijn de symptomen?

De verschijnselen variëren per hond.

  • Ze is onrustig, piept en wil niet alleen zijn.
  • Ze sleept knuffels mee naar haar mand en ‘verzorgt’ ze.
  • Ze lijkt gevoeliger dan anders en wat sneller overprikkeld.
  • Opgezette melkklieren of zelfs melkproductie
  • Nestgedrag zoals graven of spullen verzamelen
  • Verandering in eetlust
  • Overmatige lik aan de buik of tepels
  • Aanhankelijk of juist prikkelbaar gedrag

We herkennen het inmiddels uit eerdere keren, maar het blijft lastig om haar zo van slag te zien. Waar ze normaal prima even alleen thuis kan blijven, raakt ze nu direct in paniek als er iemand wegloopt.

Waarom we besluiten tot sterilisatie

We hebben lang getwijfeld over een nestje met Sam. Ze is een lieve, stabiele en hele knappe hond, meestal rustig en vriendelijk naar mensen. Toch merken we dat ze gevoeliger is voor prikkels dan gemiddeld — vooral andere honden, zowel in het echt als op tv, kunnen haar stress bezorgen. Niet per se eigenschappen die je door wilt geven aan toekomstige pups. Daarnaast kan een moederhond die tijdens de dracht stress ervaart, negatieve effecten doorgeven aan haar pups, wat kan leiden tot een verhoogde stressgevoeligheid en gedragsproblemen op latere leeftijd.
Daarom hebben we besloten om geen pups met haar te nemen. We willen haar ook geen hormonale achtbaan meer aandoen. De afspraak voor haar sterilisatie staat inmiddels gepland.

Sterilisatie voorkomt toekomstige schijnzwangerschappen en verkleint daarnaast het risico op baarmoederontsteking en melkkliertumoren. Het is een ingrijpende beslissing, maar wel één die we nemen met haar welzijn voorop.

Wat kun je doen bij een hond die schijnzwanger is?

  • De meeste schijnzwangerschappen verdwijnen vanzelf binnen twee tot drie weken. In de tussentijd kun je wel het volgende doen om je hond te ondersteunen:
  • Stel gerust, ben er voor je hond. Ze stelt zich echt niet aan.
  • Zorg voor afleiding – Denk aan wandelen, speuren of hersenwerk.
  • Beperk het nestelgedrag – Haal speeltjes of knuffels weg als ze daar erg beschermend over wordt.
  • Let op lichamelijke klachten – Bij melkproductie of pijnlijke tepels: raadpleeg je dierenarts.

In terugkerende of zware gevallen (zoals bij Sam) is sterilisatie vaak de meest duurzame oplossing. Overleg altijd met je dierenarts over wat het beste is in jouw situatie. In terugkerende of ernstige gevallen (zoals bij Sam) is sterilisatie vaak de meest duurzame oplossing. Overleg altijd met je dierenarts om te bepalen wat het beste is in jouw situatie.

Daarnaast hebben we Bach bloesemdruppels besteld ter ondersteuning bij stress. Wie weet helpt het!

We zien aan alles dat Sam zich op dit moment niet prettig voelt. De hormonen nemen het over, en hoewel het biologisch verklaarbaar is, maakt het haar onrustig en onzeker. Voor ons is het duidelijk: dit is niet iets wat we haar elke paar maanden willen laten doormaken.

Ze is een fantastische hond — ook zonder moeder te worden. En als de rust straks wederkeert na de sterilisatie, hopen we vooral dat zij zich weer gewoon lekker Sam kan voelen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *